krimpen polyester produkten

  • arthur

    Ik ben bezig met de voorbereiding van de mallen voor de vervaardiging van een autocarosserie in delen. Voor de vervaardiging van de lay up mallen ben ik van plan de originele carrosserie onderdelen te gebruiken.

    Moet ik er in verband met krimp rekening mee houden, de mal groter te maken dan het origineel c.q. het gewenste eindresultaat?

    Zo ja, is dan bij een bepaald te gebruiken materiaal aan te geven hoeveel % groter de mal zou moeten zijn?

    Waarschijnlijk domme vraag voor polyester specialisten, zoals jullie, maar ik hoop dat jullie een leergierige hobbyist willen helpen.

    Bedankt alvast

    Arthur

  • Calypso42

    Hallo,

    Zeker geen domme vraag hoor.

    Of je rekening moet houden met de krimp hangt van meerdere factoren af. De mal die maakt zal vanaf het verstrijken van de gel-time beginnen krimpen tot de volledige polymerisatie is afgelopen. Hierbij verloopt de krimp procentueel even sterk in alle richtingen op voorwaarde dat het materiaal overal even dik is. Bij sterke afwijkingen hierin krijg je even sterke krimpverschillen en al dan niet vervormingen aan de binnenzijde van je werkstuk. Hoe sterk die krimp zich uit in de uiteindelijke afmetingen is sterk afhankelijk van het gehalte aan en de dichtheid van de bewapening (vb glasvezels) die is ingebracht. Hoe meer hars je gebruikt voor de impregnatie, des te groter zal het maatverschil zijn.

    Als je in die mal polyester vormstukken gaat maken gaan die op hun beurt nogmaals krimpen. De aard en de mate hiervan is van dezelfde parameters afhankelijk. Je krijgt dus 2 x met dit fenomeen te maken waardoor het verschil met het origineel wel eens te groot kan worden. Indien de pasvorm erg nauwkeurig moet zijn is deze methode dan ook niet aan te raden of je moet wel degelijk reking houden met de afmetingen voordat je aan de mal begint. Dit is echter niet zo eenvoudig op voorhand te berekenen.

    Je maakt de mallen dus best vanaf een origineel en met materialen die weinig of niet krimpen. Vb, Tooling hars of glasvezelversterkt epoxy.

    Voor het vervaardigen van de uiteindelijke te gebruiken werkstukken streef je best naar een ideale hars/versterking verhouding. Bij hand lay-up kan je toch wel 60/40 bereiken. Ook het gebruik van weefsels i.p.v. de veelgebruikte en goedkopere chopped strands gaat de krimp in gunstige zin beïnvloeden. Het grote nadeel van de chopped strand-mat is dat ze enorm veel hars absorbeert in functie van het oppervlak. Een mat van 300 gr/m² absorbeert, afhankelijk van de vakkennis van de persoon die er mee werkt, zo'n 700 a 900 gr polyetserhars per m². Een weefsel (vb Kôper) van 300 gr/m² absorbeert slechts 400 a 500 gr hars / m². Je ziet, het product wordt beter en de krimp gevoelig kleiner vanwege een veel lager harsgebruik bij hetzelfde glasgehalte.

    Groetjes

    Calypso